Джоан Роулинг

Джоан Роулинг е британска писателка с история, която може да разтърси всеки и да накара всеки да повярва, че съществуват вълшебства.
Тя е родена на 31 юли 1965 г., в семейство, което я обича безкрайно много. Нейната майка всяка вечер и чете приказки, близка е с по-малката си сестра Даяна, с която прекарва детските си години, а баща и е човек, който държи тя да се занимава с нещо, което ще й докарва стабилни доходи, за да може да живее добре.
За разлика от баща си Джоан има съвсем различни планове за бъдещето – иска да стане писателка. Кандидатства в Оксфорд, но не е приета и след настояване на нейните родители завършва езици. Малкото момиченце в нея обаче все още бленува да стане писателка, тя не иска да си изкарва прехраната с това, но това е нейната страст и я следва с цената на всичко.
Роулинг започва да пише историята за Хари Потър съвсем случайно, докато пътува във влак, връщайки се от поредното, неуспешно интервю за работа. Тя сънува гората, в която като малка си е играела на магьосница със сестра и Дай и приятелят им Иън Потър, от където може би идва и името на главния герой Хари.
Още непознатата писателка показва за пръв път произведението на Даяна, която я насърчава да го довърши, защото е запленена от историята и вярва, че по-голямата и сестра ще успее да сбъдне мечтата си.
По-късно с много упоритост от страна на нейния агент, който казва на издателство „Блумсбъри”, че: „това е една от онези книги…”, те издават първата книга от поредицата „Хари Потър и философският камък”, като единствено променят името на авторката от Джоан Роулинг на Джей Кей Роулинг, тъй като е по-лесно когато всички мислят, че си мъж.
Днес „Хари Потър” е глобален бранд, оценяван на около 21 милиарда долара. Поредицата, съдържаща 4 195 страници, е преведена на 75 езика.

22 August 2014