Михаел Енде

Михаел Андреас Хелмут Енде е немски детски писател, прочут с произведенията си „Момо“ и „Приказка без край“, преведени на повече от 40 езика. Роден е на 12 ноември 1929 г. в град Гармиш-Партенкирхен, Германия.
Детството му преминава тежко, тъй като съвпада с Втората световна война. След края ѝ посещава театрално училище. Интересува се от режисура и филмова критика. Творбите му са преведени на десетки езици. Тайната на успеха му се крие в способността на Енде да създава странни, необичайни светове, разкриващи нови и неочаквани значения за хората и техния живот. Както и в това, че когато човек чете негови произведения, той разпознава в някой от героите самия себе си.
Първият му голям литературен успех е романът „Джим Копчето”, който му е донесъл Националната награда на Германия за детска литература и място в Почетната листа на Малката Нобелова награда – медала „Ханс Кристиян Андерсен”.
В Детския отдел на библиотеката може да намерите книгите му: „Приказка без край”, „Момо”, „Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията“, „Училище за вълшебства и други истории”, „Джим Копчето”.

04 October 2021